Yurt Dışı Üniversite/Yüksek Lisans Programları
Liseden veya üniversiteden mezun olduktan sonra eğitim hayatınızı yurt dışında sürdürmeyi mi düşünüyorsunuz? Bu amaç doğrultusunda deneyimli ekibimizden destek alarak yurt dışı üniversite ve yüksek lisans programlarına başvurabilirsiniz.
Yurt Dışında Üniversite Okumak ve Yüksek Lisans Yapmak İçin Ne Yapmak Gerekir?
Lisans veya yüksek lisans düzeyinde yabancı ülkelerde eğitim almak için aşağıda sıralanan adımları takip edebilirsiniz.
Ülke Araştırması Yapın
Yurt dışında lisans veya yüksek lisans eğitimi almayı planlıyorsanız, öncelikle ülke araştırması yapmaya odaklanabilirsiniz. Tıpkı eğitim kurumu bazında olduğu gibi ülkeler özelinde de yabancı öğrencilerin kabul şartları farklılık gösterebilir. Sürecin başlangıcında eğitim almayı planladığınız ülkenin gereksinimleri konusunda bilgi sahibi olmanız, başvuru sürecinde size avantaj sağlar.
Dil Yeterlilik Sınavlarına Katılın
Uluslararası üniversite başvuruları esnasında adayların karşılamaları gereken en önemli kriter, dil yeterliliğidir. Bu koşula uygun olduğunuzu kanıtlamak için seçeceğiniz bölüme göre TOEFL, IELTS, GRE ve GMAT sınavlarından herhangi birine katılmanız gerekebilir.
Spesifik bir sınav kriteri mevcut değilse, dil yetkinliğinizin istenilen seviyede olduğunu kanıtlamak için TOEFL veya IELTS sınavlarına girebilirsiniz. Mühendislik, sosyal bilimler alanlarında yurt dışında yüksek lisans yapmayı düşünüyorsanız, belirli seviyede GRE skoruna ihtiyaç duyabilirsiniz. Bazı eğitim kurumları işletme alanında yüksek lisans içinse GMAT sonuç belgesi talep edebilmektedir.
Not Ortalamanıza Dikkat Edin
Yurt dışında yüksek lisans programları ile akademik kariyerlerini ilerletmek isteyenlerin, not ortalamalarının belirli seviyelerin üzerinde olması gerekir. Yüksek lisans için akademik not kriteri, ülkeden ülkeye farklılık gösterir. Örneğin; İngiltere için önerilen not ortalaması 2,5 ve üzeridir. İrlanda için bu ortalama 3,0’dır. Ancak aynı ülkede yüksek lisans programlarının hazırlık eğitimlerine 2,0 ve üzeri not ortalamasıyla kayıt olabilirsiniz.
Finansal Planlamanızı Yapın
Yurt dışında lisans ve yüksek lisans eğitimi almanın maliyeti hem ülke hem de üniversite bazında değişkenlik gösterebilir. Eğitim sürecinize yönelik finansal planlamanızı yaparken harcamalarınızı belirli kategorilere ayırabilirsiniz. Böylece üniversite harçları, yaşam giderleri, konaklama, sağlık sigortası gibi masrafları hesaplamanız çok daha kolay hale gelir. Finansal planlama esnasında ayrıca eğitim için seyahat edeceğiniz ülkenin lisans/yüksek lisans öğrencilerine çalışma hakkı sunup sunmadığını araştırabilirsiniz.
Uyum Sürecine ve Kültürel Hazırlığa Odaklanın
Yurt dışında üniversite okuyabilmeniz için yalnızca akademik yönden başarılı bir öğrenci olduğunuzu kanıtlamanız yetmeyebilir. Bazı eğitim kurumları, öğrencilerinin kültürel yönden uyumlu olup olmadıklarını da gözden geçirebilir. Mülakatlar aracılığıyla gerçekleştirilen bu kontrole hazırlıklı olmak amacıyla dil ve kültürel hazırlık kurslarına katılmayı düşünebilirsiniz.
Yurt Dışında Üniversite ve Yüksek Lisans İçin Başvuru Süreçleri
Başvuru süreci, lisans veya yüksek lisans seviyesinde yabancı üniversitelerde öğrenim görme hayalinizi gerçeğe dönüştürmenizin ilk adımını oluşturur. Söz konusu süreç, ana hatları ile şu şekilde ilerler:
Başvuru Belgelerinin Hazırlanması
Başvurunuzu resmileştirmeden önce kayıt yaptırmak istediğiniz programın gereksinimlerine uygun olarak gerekli belgeleri hazırlayabilirsiniz. Başvuru aşamasında sizden talep edilecek belgeleri, eğitim kurumuna ait resmi web sitesi üzerinden veya deneyimli ekibimiz aracılığıyla öğrenebilirsiniz. Yurt dışı lisans/yüksek lisans programlarına kayıt aşamasında öğrencilerden akademik transkriptler, dil yeterlilik test sonuçları, CV, kişisel beyan, referans mektupları ve portfolyo gibi belgeler talep edilir.
Başvuru Formunun Doldurulması
Belgeleri hazırladıktan sonra başvurunuzu resmileştirecek formu doldurmaya başlayabilirsiniz. İlgili formu, kayıt olmak istediğiniz üniversitenin veya programın sizi yönlendirdiği kanal üzerinden online doldurabilirsiniz. Diğer tüm yurt dışı eğitim programlarına başvuru sürecinde olduğu gibi formu doldururken bilgilerinizin doğru ve eksiksiz olmasına özen göstermeniz önemlidir.
Başvuru Ücretinin Ödenmesi
Bazı üniversiteler başvuru aşamasında, belirli miktarda ücret talep edebilir. Başvuru ücretini kurumun size tavsiye ettiği kanallar üzerinden ödeyebilirsiniz. Ödeme işleminden sonra size iletilecek dekontu mutlaka saklayın. Eğer mümkünse saklamak için dijital ortamda bir kopyasını ödeme yaptığınız kurumdan isteyebilirsiniz. Çünkü başvuru sürecinin ilerleyen aşamalarında bu belgeye ihtiyaç duyabilirsiniz.
Başvurunun Gönderilmesi
Başvuru formunu doldurduktan ve tüm gerekli belgeleri tamamladıktan sonra başvurunuzu gönderebilirsiniz. Çoğu üniversite, çevrim içi başvuruları kabul eder. Dolayısıyla bir dosya haline getirdiğiniz tüm evrakları bu aşama öncesinde dijital ortama aktarmanız gerekebilir. Ancak bazı yabancı yüksek öğretim kurumları, posta yoluyla başvuruyu da açıktır.
Kabul ve Vize Süreçleri
Başvurunuzun olumlu değerlendirilmesi halinde yurt dışı yüksek öğretim kurumu size bir kabul mektubu gönderir. Kabul mektubu adresinize ulaştıktan sonra öğrenci vizesi başvurusu için gerekli belgeleri hazırlayıp gerekli işlemlere başlayabilirsiniz. Sürecin en kritik adımlarından biri olan vize başvurusu için ihtiyaç duyacağınız desteği, bu alanda uzman ekibimizden alabilirsiniz.
En Çok Tercih Edilen Yurt Dışı Üniversite Bölümleri
Yurt dışı üniversite eğitimi özelinde en çok tercih edilen bölümleri şu şekilde sıralayabilmek mümkündür:
Mühendislik
Yurt dışındaki birçok seçkin üniversitede mühendislik dallarında lisans/yüksek lisans eğitimi alabilirsiniz. Elektrik-elektronik, bilgisayar, mekanik ve yazılım bu dalda en çok tercih edilen bölümlerdir.
İşletme ve Kurumsal Yönetim
Finans, pazarlama, uluslararası işletme; yurt dışında master yapmak veya lisans eğitimi almak isteyenlerin en çok ilgi gösterdikleri bölümler arasındadır. Söz konusu bölümlerden mezun olduktan sonra geniş kariyer fırsatlarını değerlendirebilirsiniz.
Bilgisayar Bilimleri ve Yapay Zeka
Bilgisayar bilimlerinin yanı sıra yapay zeka alanında uzmanlaşmanızı sağlayacak bölümler de her yıl daha fazla sayıda öğrenciyi kendilerine çekmektedir. Özellikle veri bilimi ve makine öğrenimi gibi alanlar oldukça popülerdir.
Tıp ve Sağlık Bilimleri
Yurt dışı eğitim fırsatları aracılığıyla tıp alanında lisans eğitimi alma veya akademik kariyerinizi ilerletme imkanı bulabilirsiniz. Eczacılık ve fizyoterapi gibi sağlık bilimleri alanları da yurt dışında yoğun biçimde tercih edilir.
Sosyal Bilimler
Sosyal bilimler ya da insan bilimleri alanlarında akademik altyapıya sahip olmak isterseniz, yurt dışı lisans ve yüksek lisans programlarını değerlendirebilirsiniz. Psikoloji, sosyoloji, uluslararası ilişkiler, hukuk gibi branşlarda pek çok yabancı üniversiteye başvurabilirsiniz.
Sanat ve Tasarım
Resim, grafik tasarım, moda tasarımı, mimarlık gibi sanat ve tasarım alanları da yurt dışında tercih edilen bölümler arasında yer alır.
Eğitim Bilimleri
Eğitim yönetimi, öğretmenlik, dil öğretimi ve daha birçok alanda yurt dışında akademik geçmişe sahip olma fırsatı yakalayabilirsiniz.
Yurt Dışında Üniversite ve Yüksek Lisans Sonrası Çalışma İmkanları
Uluslararası akredite üniversite programları aracılığıyla yurt dışında üniversite ve yüksek lisans eğitimi aldıktan sonra farklı çalışma imkanlarını değerlendirebilirsiniz. Örneğin:
- Eğitim aldığınız alana uygun olarak yerli ve yabancı kuruluşlarda profesyonel kariyer yapabilirsiniz. Örneğin; mühendislik, işletme, bilgi teknolojileri, sağlık hizmetleri gibi alanlarda özel ve resmi kuruluşlardaki iş imkanlarını değerlendirebilirsiniz.
- Yüksek lisans eğitiminizi tamamladıktan sonra eğitim aldığınız üniversitedeki veya farklı bir eğitim kurumundaki akademik kariyer olanaklarına yönelebilirsiniz. Yani üniversitelerde öğretim görevlisi, araştırma görevlisi veya akademisyen olarak çalışabilirsiniz.
- Yerel ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarında, insani yardım organizasyonlarında görev alabilirsiniz. Özellikle uluslararası ilişkiler, insan hakları, tıp, çevre koruma gibi alanlarda eğitim alanlar için bu seçenekler oldukça idealdir.
- Eğitim aldığınız alanda kendi işinizi kurabilir veya bir startup şirketinde çalışabilirsiniz. Bu kapsamda girişimcilere sağlanan çeşitli desteklerden ve teşviklerden yararlanabilirsiniz.
- İşletme, finans ve muhasebe gibi alanlarda danışman ya da analist pozisyonunda çalışabilirsiniz. Özellikle büyük şirketlerin veya danışmanlık firmalarının uluslararası operasyonlarında iş imkanları bulabilirsiniz.
- Bazı ülkelerde, ulusal hükümetler ve yerel yönetimler yabancı uzmanlara ihtiyaç duyabilir. Özellikle kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, kamu politikası gibi alanlarda eğitim aldıysanız, kamu sektöründe kariyer yapmayı düşünebilirsiniz.